KIEDY WARTO SKORZYSTAĆ Z DERATYZACJI?

KIEDY WARTO SKORZYSTAĆ Z DERATYZACJI?

11.08.2020

BlogSponsorowany

Problem z niechcianymi gryzoniami pojawia się często tam, gdzie jest składowana żywność, ale również coraz częściej na terenach wielkich miast, ze względu na śmieci. Jak zatem poradzić sobie ze szczurami? Czym dokładnie jest deratyzacja i kiedy powinniśmy ją przeprowadzić? Na czym dokładnie polega i jak często należy ją powtarzać, aby była skuteczna?






1. O co chodzi w deratyzacji?
2. Kto musi przeprowadzać deratyzację?
3. Jak często należy przeprowadzać deratyzację?




O co chodzi w deratyzacji?


Deratyzacja to proces polegający na pozbywaniu się szczurów oraz myszy z wybranego przez nas obszaru. Jest to niezbędna czynność w sytuacji, gdy nasza okolica przechodzi plagę szczurów, a także w momencie gdy jest to od nas wymagane prawnie lub po prostu niezbędne do poprawnego funkcjonowania. Deratyzację przeprowadza się za pomocą substancji chemicznych - najczęściej trutki umieszczonej w pożywieniu, które następnie podrzuca się gryzoniom. Nie zawsze jest to łatwe zadanie, jednak jeżeli zdecydujemy się na profesjonalny zabieg odszczurzania, zdecydowanie zauważymy różnicę.



Kto musi przeprowadzać deratyzację?


Do deratyzacji prawnie zobowiązane są wszelkie obiekty, w których składowana jest żywność, a także restauracje i inne lokale gastronomiczne, sklepy oraz markety zajmujące się sprzedażą żywności, zakłady przetwarzające produkty spożywcze i inne. Dodatkowo dotyczy to także hoteli, szkół, budynków wielorodzinnych oraz wszelkiego rodzaju urzędów. Odszczurzanie jest bardzo ważnym procesem, ponieważ szczury są nosicielami chorób które mogą stanowić dla człowieka zagrożenie i z tego powodu nie powinniśmy bagatelizować wagi tego procesu. Więcej na ten temat znajdziesz na stronie: https://www.stander.pl/.



Jak często należy przeprowadzać deratyzację?


Zgodnie z art. 5 pkt 1 Rozdz. II Rozporządzenia ( WE ) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych, dla sklepów i firm spożywczych deratyzacja powinna być przeprowadzona co najmniej raz, a najlepiej dwa razy w roku i powinna trwać tak długo, aż szczury przestaną pobierać pokarm z trutką w środku. W przypadku innych branż standardem jest jedna deratyzacja w roku lub większa ilość, jeżeli problem z gryzoniami jest istotny. Co do zasady nie powinniśmy również zwlekać z odszczurzaniem - im dłużej czekamy, tym trudniej będzie nam pozbyć się szkodników i tym więcej zapłacimy za usługę. Najbardziej ekonomiczną opcją jest więc stałe monitorowanie i reagowanie, gdy tylko coś nam się nie spodoba.